Avustralya Yeni Mezun Mühendis Vizesi

Avustralya Devleti tarafından tanınmış kurumların mühendislik bölümlerinden mezun olan kişiler, 18 aylık bir iş deneyimi kazanmak amacıyla Avustralya’da çalışabilir ve bunun için Avustralya Yeni Mezun Mühendis Vizesine başvurabilirler. Bunun için başvuran mühendislerin 31 yaşını geçmemiş olması ve eğitimlerini en fazla 2 yıl önce tamamlamış olmaları gerekmektedir. Ayrıca başvuran kişiler daha önce Avustralya’da yüksek lisans eğitimi almamış olması, İngilizce dil gereksinimlerini karşılıyor olması ve diğer tüm koşulları da yerine getirmiş olması gerekmektedir.

Avustralya yeni mezun mühendis vizesine başvuru yapmadan önceki 2 yıl içinde lisans, yüksek lisans ya da doktora derecesinde bir mühendislik bölümünden diploma almış olmanız şarttır.

Avustralya Yeni Mezun Mühendis Vizesine şu bölümlerden mezun olan mühendisler başvurabilir:

  • İnşaat mühendisliği
  • Yapı mühendisliği
  • Elektrik ve elektronik mühendisliği
  • Mekanik, üretim ve bitki mühendisliği
  • Maden ve malzeme mühendisliği
  • Çevre Mühendisliği
  • Kimya Mühendisliği

Avustralya Yeni Mezun Mühendis Vizesine yalnızca tanınmış bir eğitim kurumundan mezun olan mühendisler başvurabilmektedir. Türkiye’den kabul edilen eğitim kurumları Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından akreditasyon verilen mühendislik programlarıdır. Söz konusu üniversitelerden birinden lisans ya da üstü bir diploma sahibi olmanız gerekmektedir.

MÜDEK Tarafından Akreditasyon Verilen Lisans Programlarının Bulunduğu Üniversiteler:

İstanbul Üniversitesi

Atatürk Üniversitesi

Doğuş Üniversitesi

Balıkesir Üniversitesi

İzmir Ekonomi Üniversitesi

Ömer Halisdemir Üniversitesi

Lefke Avrupa Üniversitesi

Harran Üniversitesi

Atılım Üniversitesi

Marmara Üniversitesi

Pamukkale Üniversitesi

Yaşar Üniversitesi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi

Ege Üniversitesi

Mersin Üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

Koç Üniversitesi

Hitit Üniversitesi

Selçuk Üniversitesi

Anadolu Üniversitesi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

Bülent Ecevit Üniversitesi

Okan Üniversitesi

Özyeğin Üniversitesi

Fırat Üniversitesi

Erciyes Üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi

Gazi Üniversitesi

İstanbul Bilgi Üniversitesi

Kadir Has Üniversitesi

Ankara Üniversitesi

Sabancı Üniversitesi

İstanbul Kültür Üniversitesi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi

Cumhuriyet Üniversitesi

Çankaya Üniversitesi

Uludağ Üniversitesi

Kocaeli Üniversitesi

Başkent Üniversitesi

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Yeditepe Üniversitesi

Gaziantep Üniversitesi

Sakarya Üniversitesi

İstanbul Aydın Üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi

İnönü Üniversitesi

Işık Üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi

Süleyman Demirel Üniversitesi

Galatasaray Üniversitesi

Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda ya da İrlanda vatandaşları haricindeki ülkelerin vatandaşları Avustralya Yeni Mezun Mühendis vizesi başvurusu yaparken IELTS sınavına girmiş ve yeterli puanı almış olmalıdır. Ayrıca Avustralya Konsolosluğu tarafından talep edilen bazı sağlık muayenelerine de girmeniz gerekebilir. Sağlık muayeneleri kişisel durumunuza ve son 5 yılda bulunduğunuz ülkelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Bunların yanında son 10 yıl içinde 1 yıldan daha uzun süre yaşadığınız tüm ülkelerden bir adli sicil belgesi almanız ve Avustralya Hükümeti’ne borcunuzun bulunmaması varsa da ödenmiş olması gerekmektedir.

Avustralya yeni mezun mühendis vizesi sahibi ve aile üyeleri bu vize ile 18 ay boyunca Avustralya’da yaşayabilir, çalışabilir ve eğitim görebilir. Asıl vize sahibi başvurusuna eş ve bakmakla yükümlü olduğu aile üyelerini de ekleyebilir. Bu durumda asıl vize sahibi ile başvurusuna eklediği kişilerin arasındaki ilişkiyi belgeleyen kanıtlar da başvuru evraklarına eklenmelidir.

Avustralya Yeni Mezun Mühendis Vizesi sahibi kişiler Avustralya İş Kanunu ile korunurlar. Ayrıca vize sahibi ve varsa aile üyeleri Avustralya’da bulundukları süre içinde Avustralya Kanunlarına uymak zorundadırlar.

Vizeniz Avustralya Konsolosluğu tarafından uzatılamaz şartıyla verildiyse bazı istisnalar hariç olmak üzere vizenizi uzatmak için başvuruda bulunamazsınız. Bu durumda vizenizin süresi sona ermeden önce Avustralya’dan ayrılmanız gerekmektedir.

Vize başvurunuzu yaparken sizden istenen tüm evrakları eksiksiz olarak hazırlamanız haricinde tüm evraklarınız İngilizce ve orijinal olmalı, orijinal olmayan evraklarınızın ise onaylı İngilizce çevirileri de sunulmalıdır.

Avustralya Yeni Mezun Mühendis Vizesi için tüm başvuru evraklarını temin edip teslim ettikten sonra Avustralya Konsolosluğu başvurunuzu değerlendirecek ve bir karar verecektir. Bu süreçte konsolosluk ek bilgi ya da belgeye ihtiyaç duyarsa sizden bunları talep edecek ve bu nedenle süreç uzayabilecektir. Ayrıca Avustralya vizesi başvurularında mülakat aşaması yer almamasına rağmen konsolosluk uygun görürse sizi bir mülakata davet edebilir. Bu durumda konsolosluğun bildirdiği tarihte talep ettiği evrakları da beraberinizde götürerek mülakata katılmanız gerekmektedir. Avustralya Konsolosluğu vize başvurunuzu kabul ederse vizenizin süresi ve koşulları ile ilgili bilgiler tarafınıza bildirilecektir.

Avustralya Yeni Mezun Mühendis Vizesi İçin Gerekli Evraklar

  • Başvuran ve başvuruya eklenen aile üyelerinin pasaportlarının biyografik sayfalarının fotokopisi
  • T.C. Kimlik ya da Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt belgesi
  • Başvuruda bulunan herkes için Avustralya’da geçerli sağlık sigortası
  • Tam doldurulmuş başvuru formu
  • Pasaport boyutunda 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Evliyseniz evlilik cüzdanının fotokopisi
  • İstendiği takdirde sağlık muayenesi sonuçları
  • Adli sicil kaydı (16 yaşından itibaren son 10 yıl içinde 1 yıldan daha uzun yaşadığınız tüm ülkelerden)
  • IELTS, TOEFL gibi kabul gören ve son 3 yıl içinde girilmiş bir sınav sonucu
  • Mühendislik bölümündeki akademik transkriptiniz
  • Mezuniyet tarihinizi içeren mühendislik mezuniyet belgesi
Avustralya Konsolosluğu Resmi Web Sitesi; turkey.embassy.gov.au